Toon Holtus

Toon Holtus, geboren op 3 mei 1961 te Genderingen

Na zijn opleiding in Deurne tot instructeur belandde Toon in het Zuid-Limburgse Brunssum bij wijlen Mario Pompen. EÚn van zijn eerste springparcoursen reed Toon daar met de Rigoletto merrie Serma van Pompen. Een merrie die uiterst succesvol is gebleken in de fokkerij. 01 Meerdere van haar kinderen Ún kleinkinderen springen op internationaal niveau.

Het springruitertalent van Toon bleef niet onopgemerkt. In 1984 trad hij in dienst van de IJzeren Man te Weert, de springstal van de familie Gordijn. Naast het opleiden van de jonge springpaarden werd Toon in 1986 Nederlands kampioen bij de springruiters waarbij hij nota bene de eerste ruiter van de stal, Rob Ehrens, versloeg.

In 1988 vestigde Toon zich als zelfstandig ondernemer in Landgraaf en startte hij zijn eigen springstal. Na enige jaren bood de accommodatie in Landgraaf te weinig groeimogelijkheden en verhuisde hij naar de Rieterhof. Inmiddels beschikte Toon over een aantal paarden die hem in staat stelden op nationaal en internationaal niveau aan de start te komen. Het paar Toon Holtus en El Bandolero ontwikkelde zich zo goed dat zij geplaatst werden op de longlist voor deelname aan de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. Echter een ernstig auto ongeval en een langdurige revalidatie zorgde voor een stevige terugslag. Toon kwam vele maanden na het ongeval weer thuis op de Rieterhof waar de stallen leeg stonden de zaak wederom vanaf nul moest worden opgebouwd.

tijdens de training Desondanks slaagde doorzetter Toon erin om wederom op hoog niveau in de springsport mee te doen voor de prijzen. Met de keurmerrie Indullah (vader Abdullah) heeft Toon vele overwinningen bezorgd. Als 7-jarige was deze merrie met Toon finalist tijdens het wereldkampioenschap voor jonge springpaarden op Stoeterij Zangersheide. Daarna heeft Indullah talloze prijzen gewonnen op 1.40 meter en 1.50 meter niveau.

Met het paard Nagano, destijds in 2001 eigendom van Stal de IJzeren Man, bewees Toon opnieuw dat hij een vakman is als ruiter en trainer. Nagano werd door de IJzeren Man als supertalent voor een superprijs aangeschaft op de PSI-sales van P. Schockem÷hle en U. Kasselman. Nagano slaagde er echter niet in, onder diverse ruiters, zijn talent te bewijzen. Uiteindelijk heeft Toon op verzoek van de IJzeren Man Nagano enige tijd gereden en kwalificeerde hij zich onder meer voor de Grote Prijs tijdens Jumping Indoor Maastricht.

De tegenwoordige activiteit van Toon is trainen en opleiden van betere sportpaarden en instructie en begeleiding van springruiters op elk gewenst niveau

Heeft u interesse neem dan contact met ons op